Appelboom (Pirus malus)

De Appelboom is een niet al te hoge boom met effen, glad en bruine schors. Een wat oudere Appelboom heeft wat ruwer schors. De bladeren zijn ovaal en lopen uit in een punt. In de lente staat de boom in bloei met licht-purperen bloemetjes met in het midden van elk bloemetje rode haartjes. De vruchten rijpen niet alle even snel en zijn daarom ook niet allemaal hetzelfde van vorm, kleur en smaak. De vruchten groeien uit tot appels die met steeltjes aan de takken hangen. Het kruintje aan de appel is een overblijfsel van het bloemetje. In het midden van elke appel bevindt zich het zogenaamde klokhuis met de zaden. In de herfst verliest de Appelboom zijn bladeren.   VINDPLAATS(EN): De herkomst van de Appelboom is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is hij oorspronkelijk afkomstig uit gebieden rond de Kaspische en Zwarte Zee. Nu kunt u hem onder andere vinden in Europa, Nieuw Zeeland en Amerika. Appelbomen kunt u vooral vinden op de speciaal daartoe bestemde tuinen of Appelboomgaarden.   KWEKEN / OOGSTEN: De Appelboom is een overblijvende plant. De vruchten, de appels, kunt u rond de eerste helft van september oogsten. De appels worden geënt ter vermeerdering. Zowel de appels als het schors van de boom kunnen medicinaal worden gebruikt. Het schors wordt in de lente vergezameld. Om zeker te zijn van een goede bevruchting moet u naast de ene soort Appelboom een andere soort Appelboom planten. Appelboomsoorten die ondere andere een goede oogst opleveren als ze naast elkaar geplant worden zijn: Golden Delicious en Cox's Oranje Pippin; James Grieve met Golden Delicious; James Grieve met Cox's; James Grieve met Jonathan; Golden Delicious met Schone van Boskoop en Cox's.   TOEPASSING(EN): Keel, heesheid, verkoudheid, brandend maagzuur, maag, slechte spijsvertering, koorts, darm, ontbreken van darmdrangkracht, verstopping, witte vloed, ontsteking aan de ingewanden. Wanneer u schor of hees bent, gebruik dan een appelafkooksel en drink dit, na afkoeling eventueel gezoet met wat honing, warm op. Het beste kunt u dit opdrinken ruim een uur voordat u gaat slapen. Voor het geval er sprake is van verkoudheid, los dan twee eetlepels Appelsiroop op in een kopje heet gekookt water, en drink dit vervolgens langzaam op. Bij koorts en ontsteking aan de ingewanden gebruikt u het boomschors. Maak hiervan een afkooksel en drink dit op verdeeld over een hele dag. Wanneer u problemen heeft met de stoelgang en/of last heeft van hardlijvigheid, probeer dan eens de Appelwijn. Klachten als brandend maagzuur of een slechte spijsvertering kunnen worden verlicht door een glas Appelwijn of boomschorsafkooksel na de maaltijd. Bij te weinig darmspankracht of darmdrangkracht kunt u gedurende enkele dagen na iedere maaltijd appelmoes eten.   BELANGRIJKE WERKZAME STOFFEN: IJzer, calcium, vitamine C, B1, B2 en caroteen.   GEMOEDSTOESTAND(EN) waarbij deze plant verlichting kan geven: Dwangneuroze, idee-fixe en wanhopigheid. U heeft het gevoel dat er iets aan u of uw omgeving 'onrein' is dat gereinigd of genezen moet worden. Al het andere vindt u minder belangrijk, u bent heel sterk op dit aspekt gefixeerd. U heeft niet alleen de neiging van een mug een olifant te maken, maar ook om van een olifant een mug te maken!   AFKOOKSEL I: Keel, heesheid of schorheid; Zet een liter water op samen met een geschilde appel. Schil de appel hiervoor zo dun mogelijk.Wanneer de appel gaar is zeeft u het water. Doe er na afkoeling wat honing bij en drink dit op met kleine slokjes en ruime tussenpauzen.   AFKOOKSEL II: Ontsteking aan de ingewanden en koorts; Kook 60 gram Appelboomschors 15 minuten in 1 liter water, zoet het na afkoeling met wat honing en drink dit op verdeeld over de dag.   AFKOOKSEL III: Witte vloed; Kook 50 gram Appelboomschors gedurende 20 minuten in een liter water. Zeef het vervolgens, laat het afkoelen en spoel er de schede mee.   WIJN: Darm, verstopping; Neem een appel, schil hem zo dun mogelijk en haal het klokhuis er uit. Neem ongeveer 1/4 liter biologische wijn van goede kwaliteit en kook er de appel in gaar samen met een afgestreken eetlepel suiker en een stukje citroenschil. Drink na de maaltijd een glaasje tegen verstopping.   APPELSIROOP: Verkoudheid; Bij verkoudheid kunt u het beste een siroop van appels bereiden. Was de appels zorgvuldig voor gebruik en snij ze in vier stukken. Voeg hierbij 4/5 deel van het gewicht van de appels aan water toe. Wanneer de appels gaar zijn kunt u deze door een fijne zeef halen. Op een liter vloeistof doet u er 30 gram suiker bij. Al roerende verwarmt u de massa een kwartier lang op een heel laag pitje. De siroop kunt u het beste eerst af laten koelen alvorens ze in een weckfles of goed te sluiten pot te doen. Voor gebruik lost u enkele theelepels siroop op in een kop heet water.   APPELMOES: Darmdrangkracht; Neem drie volrijpe appels en schil ze dun. Kook ze in een liter water gaar, samen met een stukje schil van een citroen. Zeef de gare appels en voeg hierbij na afkoeling 2 eetlepels honing. Deze moes verdeelt u in twee porties en neemt u na een maaltijd. Dit verhoogt de spankracht (spieren) van de darm.     Bekijk ook de informatie over andere kruiden en hun eigenschappen